In afara metodelor simple de raportare a progresului intalnite in sistemele de planificare bazate pe grafice Gantt (procent din activitate realizat), Tilos ofera si metode specifice proiectelor de drumuri si cai ferate prin care rapoartele de progres se refera la distanta parcursa de o activitate pana la data de raport. Cu ajutorul acestor metode, Tilos poate face prognoze asupra evolutiei ulterioare a proiectului.
Pentru exemplificare se alege o activitate planificata sa parcurga o portiune de 6 km intr-un interval de timp de 102 zile, cu un randament de lucru estimat la 80 m3/h.
Pana la data de raport, activitatea trebuia sa parcurga o portiune de 1772 m lucrand de la km 9+000 la km 10+772. In realitate, s-a lucrat la un randament de doar 50 m3/h si s-au parcurs doar 1000 m:
Consecutiv raportului de progres, activitatea va fi impartita si repozitionata fata de data de raport iar termenul de finalizare va fi amendat corespunzator:
In acest moment, Tilos calculeaza randamentul cu care se lucreaza efectiv si ofera utilizatorului posibilitatea de a estima termenul real de finalizare al activitatii daca se lucreaza si restul de 5 km cu acelasi randament constatat pe prima portiune de 1 km. Pentru a realiza comparatia, pe plan se poate afisa si varianta baseline a planificarii initiale:
Comparand cu varianta planificata se constata o intarziere de peste 3 luni in finalizarea activitatii.
Cu ajutorul comenzii Recover baseline programul ofera posibilitatea de a recupera intarzierea produsa, calculand ce randament de lucru trebuie mentinut pe portiunea ramasa de 5 km astfel incat activitatea sa se finalizeze la termenul planificat initial:
Impactul rapoartelor de progres din punct de vedere al consumului planificat vs realizat de resurse si al costurilor poate fi studiat cu ajutorul centralizatorului special al programului: