Datorita functiei de calcul aferenta activitatilor, Tilos permite o descriere precisa a operatiilor tehnologice caracteristice lucrarilor de executie in infrastructura. Folosind parametri simpli precum randament, cantitati de lucrari si durata pot fi efectuate calcule de ordin general legate de activitati. Dar pentru a aprecia corect conditiile de lucru reale, Tilos introduce profile cu parametrii suplimentari ce descriu cu precizie modul in care cantitatile si randamentul variaza pe diferite portiuni ale distantei pe care se desfasoara o activitate.
Unul dintre acesti parametrii se refera la impactul conditiilor meteo asupra randamentului unei activitati si a datei de finalizare.
O activitate poate fi planificata sa se desfasoare cu un randament presupus constant pe toata distanta, fara a tine cont de modificarea anotimpului in care se lucreaza. In exemplul ales, se executa sapaturi pe o distanta de 2 km, cu randament de 500 m3/zi, cantitatea de excavat calculata fiind de 51.000 m3.
Intrucat lucrarile sunt planificate sa se desfasoare intre 1 septembrie si 1 aprilie, traversand si perioada de iarna, pentru a cunoaste impactul modificarilor de anotimp asupra randamentului si a datei de finalizare, se introduc suplimentar in calcul si date legate de conditiile meteo. In diagrama timp-distanta perioada de iarna este hasurata intre 15 noiembrie si 15 martie.
Tilos va pune in evidenta reducerea drastica a randamentului in perioada cuprinsa intre lunile noiembrie si martie si consecutiv, devansarea termenului de finalizare cu 65 de zile, in conditiile in care se folosesc aceleasi resurse cu aceleasi costuri.
Programul ofera solutii de recuperare a termenelor, indicand cu ce randament ar trebui lucrat pe fiecare sector in perioadele cu conditii meteo favorabile, pentru a putea mentine data de finalizare a activitatii:
Odata cu solutia recomandata, Tilos poate determina ce resurse suplimentare sunt necesare si ce costuri sunt implicate pentru recuperarea activitatii.