Autodesk Point Layout este o aplicatie de tip plug-in pentru Revit, AutoCAD si Navisworks cu ajutorul careia se digitalizeaza operatiile de trasare si pozitionare in constructii. |
Aplicatia este utilizata pentru pozitionarea corecta a fundatiilor, planseelor, plafoanelor false, montanti pentru pereti din rigips, pardoseli, ziduri si in industria MEP pentru a determina pozitia conductelor, echipamentelor, tubulaturi HVAC sau trasee de cabluri, suporti si elemente de sustinere, gauri de trecere in placi.
Modul de lucru este simplu si incepe cu plasarea punctelor de control (Control Points) – repere determinate de topometrist, care exista in teren si care adaugate in model vor permite sincronizarea modelului cu situatia din teren si orientarea corecta a statiei totale in santier.
Ulterior se vor plasa in model puncte pentru pozitionare fie in mod manual, practic oriunde in model, fie utilizand puncte specifice elementelor de constructie – muchiile placilor, axe, suprafete, pereti sau orice alt obiect din model. Punctele sunt identificate prin numere cu prefixe pentru o identificare usoara, au o descriere si eventual un rol ce poate fi precizat de utilizator.
Revit permite crearea de familii cu puncte de pozitionare (ex. fundatii) care vor popula automat elementele de constructie apartinand aceleiasi familii in tot proiectul, indiferent de variatiile de dimensiune.
Daca se utilizeaza Point Layout in Navisworks, punctele sunt adaugate in modelul agregat coordonat cuprinzand toate specialitatile profitand de toate facilitatile BIM in special depistarea neconformitatilor si problemelor de constructie pe model virtual, inainte de a duce problema in santier.
Dupa ce punctele au fost adaugate sunt exportate in format csv sau dxf catre tableta de control. Comunicarea dintre aceasta si statia totala se va realiza pe conexiune Wi-Fi sau Bluetooth.
Procesul poate avea loc si invers, punctele de control din teren pot fi colectate si importate prin Autodesk Point Layout iar ulterior verificate cu ajutorul Navisworks, sau folosite la crearea unui AS Built.
Utilizarea tehnologiilor digitale in operatiile de trasare in constructii reduce riscurile si numarul de erori de mare impact. Totodata ofera acuratete datelor ce provin din proiectare si permit contractorilor sa instaleze mult mai repede si mai precis prin conectarea statiilor totale la tehnologia BIM.