Lucrarile de executie pentru proiectele de infrastructura reprezinta provocari unice in industria constructiilor, deoarece constau mai ales in activitati repetitive ce implica deplasarea echipelor de lucratori si a utilajelor de-a lungul unui traseu.
Nici unul din sistemele traditionale de planificare (grafice Gantt sau diagrame PERT) nu are capacitatea de a pune in evidenta conexiunea dintre locul de desfasurare al unei activitati si intervalul de timp in care se desfasoara acea activitate.
Diagrama timp-distanta este un sistem de planificare si management al proiectelor de infrastructura, respectiv drumuri si autostrazi, cai ferate, canalizare si alimentari cu apa, tunele si galerii de metrou, lucrari de arta si linii electrice aeriene. Sistemul are capacitatea unica de a comunica in mod clar scopul proiectului si detaliile geografice ale acestuia impreuna cu desfasurarea activitatilor in timp intr-un singur grafic, usor de inteles si de citit.
Proiecte de constructii si reabilitari de drumuri si autostrazi:
Diagrama timp-distanta permite planificarea lucrarilor de executie in orice stadiu al unui proiect, de la studii de fezabilitate, ofertare, executie pana la predarea proiectului, fiind un bun instrument de lucru inclusiv pentru analiza de risc si management al neconformitatilor la inchiderea proiectelor.
Rapoartele de progres sunt concrete, bazate pe cantitati de lucrari executate si ofera instrumente de management al costurilor, comparatii planificat vs realizat, necesar saptamanal de utilaje si resurse umane, termene de predare si metode de recuperare a depasirilor de termene in proiect.
Proiecte de cai ferate:
Sunt implementate functii specifice pentru proiectele de cai ferate atat cele noi cat si lucrari de mentenanta, in special pentru logistica deplasarilor de utilaje si masini de cale din statiile de garare pana la locul de desfasurare a lucrarilor, calendare non-stop working cu preluarea liniei pentru reparatii de scurta durata, protectia catenarei si scoaterea de sub tensiune, utilaje specifice predefinite, template-uri de activitati si capacitati de descriere a complexitatilor traseului in lucru (intersectii cu alte cai de comunicatie, aparate de cale), functii de detectie si prevenirea coliziunilor intre utilaje.
Retele de conducte, canalizare si alimentari cu apa
Fie ca sunt proiecte de reabilitari sau constructii noi, planificarea lucrarilor de executie se realizeaza tinand cont de conditiile specifice acestui tip de proiect, prin punerea in evidenta a locatiei de desfasurare a activitatilor, a restrictiilor de acces, modul in care conditiile meteo influenteaza capacitatea de a executa aceste lucrari, abordarea pe sectoare si tronsoane a lucrarilor, directia in care se desfasoara activitatile si evitarea coliziunilor intre echipe de lucratori.
Tunele si galerii de metrou
Pentru constructia tunelelor sau reabilitari, indiferent de metoda de lucru aleasa, diagrama timp-distanta permite planificarea cu evitarea coliziunilor intre utilaje, calculul timpilor de lucru si a randamentelor in functie de calitatea pamantului in care se fac sapaturi, functii de calcul a pozitiei si momentului in care se intalnesc doua scuturi ce sapa din directii diferite, posibilitatea de a pune in evidenta topografia locatiei in care se lucreaza si alte functii specifice lucrarilor subterane.
Proiecte LEA – linii electrice aeriene
Pentru proiectele de constructie si montaj a liniilor electrice de inalta tensiune, diagrama timp-distanta ofera posibilitati unice de urmarire a deplasarilor pentru echipele din teren, optimizarea productivitatii acestora prin reducerea timpilor de lucru pe traseu, ceea ce conduce la reducerea duratei totale a proiectului si implicit a costurilor acestuia.
In baza diagramei se poate determina permanent cine, unde si ce executa in teren.
Diagrama timp-distanta repara ceea ce este gresit in abordarea proiectelor de infrastructura pe baza graficelor Gantt: informatii incomplete, resurse alocate ineficient, reactii lente si costisitoare la neconformitati si probleme aparute in teren.
Utilizand planificarea bazata pe diagrama timp-distanta se obtin abordari pro-active in cadrul proiectelor, raspunsuri rapide in cazul depasirilor de termene contractuale si optiuni de recuperare a variantei de baseline cat mai eficiente din punct de vedere financiar.