Colectarea datelor referitoare la teren si situatii existente se realizeaza in baza informatiilor GIS care apoi sunt completate cu date obtinute prin masuratori efectuate manual in teren, prin proceduri ineficiente si costisitoare.
Pentru colectarea datelor din teren exista optiunea LiDAR (Light Detection and Range), o metoda mult mai eficienta, pentru care sunt necesare drone sau dispozitive atasate de un vehicul si care ofera posibilitati de scanare a suprafetelor mari in intervale de timp foarte scurte.
In plus LiDAR ofera informatii mult mai cuprinzatoare, datele constau in milioane de puncte masurate, comparativ cu masuratorile manuale efectuate la interval prestabilite.
Prelucrarea ulterioara a informatiilor este realizata prin procedura Scan to BIM, din care primul pas este deschiderea fisierelor rezultate din scanare in ReCap PRO si indexarea lor la un format comun accesibil altor aplicatii.
Datele pot fi importate in Infraworks unde sunt create suprafete de teren in contextul existent (cladiri adiacente, alte cai de comunicatii, vegetatie) in scopul vizualizarii amplasamentului si pentru o mai buna intelegere a conditiilor de dezvoltare pentru viitorul proiect.
Civil 3D poate de asemenea importa fisierele point-cloud in mod direct si genera in baza lor suprafete filtrate sau ne-filtrate din care ulterior se pot obtine profiluri transversale.
Datele obtinute cu tehnologia LiDAR sunt usor de convertit intr-un format accesibil si ofera informatii de mare acuratete despre conditiile existente in care va fi amplasat viitorul proiect.
Procedura implica prezenta fizica a unei singure persoane, este lipsita de riscuri si nu presupune perturbarea traficului.
ReCap PRO, Infraworks si Civil 3D sunt disponibile in cadrul subscriptiei Autodesk AEC Collection.