Orice proiect din categoriile mentionate incepe cu modelarea terenului.
Terenurile in Lands Design sunt obiecte mesh topografice si pot fi generate din orice polilinii 3D, curbe de nivel sau nori de puncte (atunci cand sunt disponibile), fisiere DEM sau prin importul din cloud (Earth Scan) cu ajutorul functiei de geolocalizare, caz in care exista si optiunea de a importa odata cu terenul si cladirile existente in format 3D.
Cand terenul este generat de Lands Design in baza curbelor de nivel sau a poliliniilor 3D, exista posibilitatea de a stabili nivelul de precizie dorit, curbele de nivel pot fi eliminate sau introduse suplimentar si dispun de puncte de control ce ofera multiple optiuni de modificare a terenului. Materialul pentru teren se alege din biblioteca aplicatiei.
Dupa ce terenul este generat sau importat acesta poate fi modificat cu ajutorul functiilor speciale Lands Design. Toate functiile de editare presupun constructia unei polilinii 2D (sau a unei curbe spline). Se poate lucra in vedere 2D sau 3D.
Cu o simpla polilinie 2D inchisa se poate stabili limita de proprietate:
Se pot face sapaturi sau umpluturi cu o panta aleasa de utilizator, cu conditia ca polilinia ce delimiteaza portiunea pe care se fac modificari sa fie inchisa si sa aiba elevatia necesara:
Terenul se poate diviza in suprafete cu destinatii diferite si cu materiale diferite, se pot defini alei de circulatie cu latimi definite de utilizator ce urmeaza traseul unei curbe 2D:
Functia Terrain Info, ofera in orice moment date despre volumele de pamant implicate in lucrari de terasamente.
Pentru documentarea proiectelor, Lands Design genereaza automat liste de cantitati, tabele cu informatii despre zonele in care a fost impartit terenul, etichete pentru curbele de nivel si hasuri speciale bazate pe imagini de tip bitmap repetitive.