Modul clasic de realizare a unui proiect de arhitectura/constructii/infrastructura este deja depasit.
Practic BIM inseamna realizarea unui model 3D unic, cu date atasate, astfel incat acesta sa poata fi folosit in toate etapele ciclului de viata al unei constructii.
Nu este o inventie noua extraordinara ci un lucru natural, un concept mai coerent ce doreste sa explice modul cum se face proiectarea intr-o legatura mult mai stransa cu toate fazele ciclului de viata a unei cladiri, cu mediul in care va exista, cu oamenii care o vor exploata. Daca pana acum multi factori erau tratati ca fiind neimportanti, acum, datorita noilor costrangeri impuse, de standarde, de cetateni, de conditiile deja existente in locatia existenta, de beneficiari, de competitie, proiectarea devine mult mai complexa, simularile si analizele avand un rol mult mai important, numarul domeniilor pentru care se realizeaza aceste simulari si analize, devine extrem de mare, importanta lor fiind egala.
Abordarea complexa cu mai multi factori ce influenteaza proiectul devine din ce in ce mai prezenta:
- Scopul realizarii cladirii
- Impactul asupra mediului pe perioada utilizarii
- Impactul asupra mediului pe perioada realizarii constructiei
- Costurile de realizare
- Timpul de realizare
- Impactul materialelor in confortul ocupantilor, utilizatorilor
- Impactul materialelor utilizate si procedeelor tehnice asupra mediului inconjurator
- Impactul asupra oamenilor ce vor popula acest proiect
- Dezvoltarea ulterioara a proiectului
- Dezvoltarea in timp a mediului in care se realizeaza proiectul............
- Modul de abordare si de management a defectelor si neconformitatilor in executie, garantie si post-garantie.
- Costurile de exploatare
- Impactul asupra competitiei
- Marja de profit a beneficiarului
Trebuie tinut cont de toti acesti factori inca de la stabilirea temei proiectului si a atribuirii sarcinilor celor implicati.
Pe langa toate aceste cerinte modelele ce se realizeaza pe perioada proiectarii trebuie sa permita folosirea lor (a modelelor si a documentatiei tehnice) si in alte etape ale intregului ciclu de viata al unei cladiri, realizarea de scenarii, alegerea solutiei, proiectare, executie, exploatare, garantie, post-garantie, reabilitare si readaptare, etc..
Acest mod de abordare poate parea prea complex, stufos si greu de realizat. Nu trebuie sa fie asa. Exista consultanta (puteti sa ne contactati) care sa va asiste in luare unei decizii, exista produse software specializate care sa va ajute intr-un mod eficient si deloc complicat la rezolvarea provocarilor noi aparute. Trebuie insa schimbat modul de abordare al unui proiect, de stabilire a temei de proiectare, modul in care sunt implicate in procesul de proiectare si alte departamente, discipline, parteneri.
Schimbarile catre noul mod de lucru trebuiesc facute simplu, etapizat si fara sa creeze costuri mari cu efecte negative asupra bugetului. O strategie corecta, inceputa din timp, poate face aceasta trece naturala si usoara, fara socuri si fara eforturi exagerate. Folositi o firma de consultanta adecvata. Cand veti incepe sa faceti trecerea? Acum sau cand deja vor exista multi alti competitori in piata, deja adaptati la noile cerinte ale pietei?
De ce sa ne alegeti pe noi?
Chiar daca suntem o companie relativ tanara, la nivel individual avem o experienta de peste 25 de ani in implementarea de solutii complexe CAD/BIM si document management. Am facut parte din echipe de CAD management si implementare inca de la inceputul anilor ’90 in proiecte mari ca Centrala Nucleara Cernavoda, Ana IMEP, ISPH, etc., am invatat continuu si ne-am adaptat mereu noilor produse si solutii aparute si, nu in ultimul rand, ne-am respectat intotdeauna clientii si banii lor.