Conformarea cladirilor cu cerintele sustenabilitatii energetice se poate face cu ajutorul modelului BIM, prin studierea diverselor alternative si configuratii posibile inca din faza conceptuala a proiectului.
Autodesk Revit ofera capacitatea de analiza energetica a cladirilor pe baza unui model care poate fi arhitectural, conceptual (masses), detaliat (elemente de constructie complet descrise) sau pe baza modelului MEP cu spatii si zone definite in detaliu.
Inainte de a crea un model energetic, exista decizii care trebuiesc luate:
- Ce fel de model energetic este necesar si cat de detaliat?
- Care sunt standardele de proiectare ce trebuiesc respectate?
- Care sunt parametrii EUI (Energy Use Intensity) ce trebuiesc respectati?
- Ce costuri energetice anuale poate avea cladirea?
- Ce surse de energie verde pot fi folosite (solara, geotermala, eoliana) si ce oportunitati exista pentru reducerea costurilor de operare a cladirii?
Un model BIM realizat in Revit poate include abilitatea de a examina si alte posibilitati de eficientizare: colectarea si reutilizarea apelor meteorice, utilizarea materialelor de constructie sustenabile si parametrii termici ai acestora, posibilitatea de a reduce costurile folosind materiale reciclate.
Cand analiza energetica a cladirii se face in faza conceptuala, pe baza unor modele lipsite de detalii, care definesc mai mult forma si dimensiunile viitoarei structuri, se obtin date privind impactul radiatiei solare, impactul asupra cladirilor existente in termini de iluminat natural, umbra, orientarea optima a site-ului.
Formele conceptuale sunt cel mai bine folosite pentru studii energetice generale, de ansamblu.
Pentru a obtine modele energetice complete, sunt necesare elementele de constructie detaliate si proprietatile lor: pereti, plansee, plafoane, acoperisuri, fatade, usi si ferestre, definirea spatiilor si a zonelor in cladire pentru care se vor calcula necesarul de racire si incalzire, geo-locatia si faza de constructie a viitorului proiect.
Pe baza acestor informatii Revit poate realiza modelul energetic al cladirii ce va fi preluat in analiza.
Analiza energetica efectiva se face in cloud folosind Insight 360. Utilizatorul poate furniza mai multe variante ale aceluiasi proiect, pentru a le compara din punct de vedere energetic.
In urma procesarii, Insight 360 ofera un model analitic 3D al cladirii care poate fi navigat, vizualizat si interogat cu ajutorul browserului.
Ca rezultate, Insight genereaza o suita de rapoarte referitoare la orientarea cladirii, raportul pereti/suprafata vitrata, umbrire, proprietatile suprafetei vitrate in baza materialelor folosite, pierderile de caldura prin pereti si acoperis, infiltratii, eficienta iluminatului in baza puterii consumate si a caldurii acumulate, eficienta sistemului HVAC folosit, eficienta panourilor foto-voltaice daca sunt folosite.
Fiecare dintre aceste rapoarte se bazeaza pe informatia din model si pe elementele acestuia. Atunci cand modelul se schimba si rapoartele sunt refacute.
Pentru inginerii HVAC, Insight preia toate informatiile din model si examineaza optiuni pentru sistemele folosite adaugand costurile estimate comparate cu un standard general.
Aplicatia permite alegerea celui mai eficient sistem si reducerea incadrarii EUI generale pentru cladire si implicit a costurilor anuale de operare.
Grafice si rapoarte comparative pot fi extrase din Insight 360 in format tabelar (csv) pentru a examina variantele de proiect in afara aplicatiei.
Utilizarea functiilor de analiza energetica permite echipelor de proiectare sa prezinte alternative si configuratii diferite ale unui proiect, insotite de rapoarte de performanta energetica ale acestora.
Insight 360 este inclus in Autodesk Architecture, Engineering & Construction Collection si poate fi accesat in baza contului de utilizator Autodesk din Revit sau direct folosind un browser web.