Realizarea detaliilor de executie pentru proiectele de instalatii MEP implica de cele mai multe ori un efort suplimentar de re-desenare a obiectelor proiectate. |
Acest lucru se intampla pentru ca aplicatiile traditionale de modelare nu tin cont si de nivelul de detaliere necesar pentru a fabrica si instala sistemele MEP.
In plus, intr-un proiect sunt implicati mai multi producatori iar munca lor trebuie integrata si coordonata cu specificatiile si listele de cantitati ale proiectului.
Deoarece se foloseste un model pentru estimare si alt model pentru realizarea efectiva a proiectului, procedura de ofertare este dificila si riscanta, iar in final se aduna costuri si eforturi ineficiente.
Utilizarea unei solutii unice care sa ofere toate modulele necesare, atat realizarii modelului cat si obtinerea detaliilor de executie intr-un mod complet integrat, inseamna ca tot efortul depus in faza de ofertare poate fi utilizat ulterior in faza PT si DDE a proiectului.
Modelele realizate initial sunt convertite ulterior pentru faza de fabricatie. Astfel, estimarile de costuri initiale pot fi aliniate cu parametrii finali ai bugetului de proiect.
O astfel de solutie pleaca de la o aplicatie centrala care modeleaza, calculeaza si dimensioneaza sistemele MEP inclusiv accesorii, fitinguri si parturi de fabricatie.
Sistemele proiectate de piping, sanitare, HVAC sunt ulterior preluate intr-o aplicatie adiacenta pentru a fi convertite in modele de tip fabricatie si a genera desenele de executie necesare.
Modelul de tip fabricatie este apoi folosit pentru a obtine estimari de costuri realiste si precise.
O solutie unica si complet integrata pentru proiectarea instalatiilor MEP permite urmarirea modelului in fiecare faza de proiect si vizualizarea modului in care elementele de constructie se pot aseza fara coliziuni dar si posibilitati de a optimiza sistemele MEP aferente unei cladiri.